Page 27 - PiledArms 1 2020
P. 27

  ARIEL HUNTMASTER
   Nadat ik onlangs weer ben gaan motorrijden, na er 14 jaar uit te zijn geweest, wil ik u vertellen hoe verbijsterd ik nu ben. Een advertentie in uw blad hielp me de juiste motor te vinden.
In de afgelopen jaren heb ik in uw uitstekende blad
veel roadtests en artikelen gelezen en ondanks de
grote keuzemogelijkheden verwachtte ik dat het heel
moeilijk zou zijn om een nieuwe motor te kiezen.
Alles wat ik verlang is een motor die aan de volgende
wensen voldoet: groot genoeg om op comfortabele
wijze twee personen te vervoeren, snel genoeg om het meeste verkeer voor te blijven, een topsnelheid van ongeveer 100mph, praktisch voor gebruik in de stad, tamelijk eenvoudig om zelf te onderhouden, goedkoop in het benzineverbruik, bij voorkeur circa 1 liter op 27km, goed weggedrag en goede remmen.
Ik begon me af te vragen of deze wensen onredelijk waren tot ik een 800mijl roadtest las van een Britse machine – nee, geen Triumph. Men schreef:
“Een kruissnelheid van 80mph op de open weg behoorde tot de mogelijkheden
en een top van 100mph werd zonder problemen gehaald. Het benzineverbruik over de hele test bedroeg 1 op 21,5; bij 50mph was dit 1 op 28,5. De motor kon
vol vertrouwen in bochten behoorlijk schuin worden gelegd. De beide remmen pakten soepel aan en leverden voldoende stopkracht. De soepele overbrenging maakte het mogelijk optimaal gebruik te maken van de uitstekende trekkracht bij lage toerentallen. Warm of koud, de motor startte altijd bij de eerste trap. Dik gepolsterd en breed zadel, verstelbare voetsteunen, ingesloten kettingkast met automatische smering”.
Klinkt dit interessant? Leg je chequeboek weg, mensen. Ik las deze test in
de “Motor Cycle” van 1955. De motor was een Ariel Huntmaster. Ik kan
dit geestdriftige verslag bevestigen. Ik heb een 1955-model gehad en heb er 70.000 mijl mee gereden. Ik heb hem flink op zijn donder gegeven, zowel solo
als met zijspan. Een kruissnelheid van circa 80mph was aangenaam, met een benzineverbruik van 1 op 23 tot 1 op 25 in solo-uitvoering en circa 1 op 18 met zijspan. Waar kan ik tegenwoordig nog zo’n motor kopen? Ik ben ervan overtuigd dat hij sommige moderne motorrijders zal verrassen.
P.J. Cocker, Petts Wood, Kent
Wat hebben wij, BSA-rijders, aan deze test? Heel veel want de Ariel Huntmaster werd aangedreven door een BSA A10 Golden Flash-blok. Sinds 1944 was Ariel immers onderdeel van het BSA-concern zodat men eenvoudig onderdelen kon uitwisselen. Wat heel opvallend is bij deze test, is dat de Huntmaster niet was voorzien van een Road Rocket- of Super Rocketblok met een aluminium cilinderkop en een
hoge nokkenas maar door een “simpel” Golden Flashblok met een gietijzeren kop, een tamme nokkenas en “slechts” 34pk. De remmen, waar zo lovend over werd geschreven, zijn de bolle “Ariel- naven” die ook in onze BSA zitten en waarover menigeen niet enthousiast is, om het maar voorzichtig uit te drukken.
Ad van Boheemen
27

   25   26   27   28   29