Page 24 - PiledArms 1 2020
P. 24

 BSA SLOPER
 het in eerste instantie op een wet-sump systeem maar het is wel degelijk dry- sump smering want de krukas draait in een droog carter. Aan de linkerkant van het carter is een stelknop aangebracht waarmee men de gewenste hoeveelheid olie kan regelen om de primaire ketting te smeren. Aan de rechterkant zit een stel- knop ten behoeve van de smering van de krukas. Dit De Luxe model onderscheidt zich van de standaard Sloper, de S30- 12, door de verchroomde tank en 7 inch trommelremmen in plaats van 51⁄2 inch remmen. Een snelheidsmeter/kilometer- teller is niet aanwezig maar die kon men
aanschaffen als accessoire.
Hoewel de motor voor 99% origineel is, zijn er enkele afwijkende details. De tank hoort verchroomd te zijn met een groen bovenpaneel. Bij deze motor is de tank zilvergrijs gespoten met een blauw bovenpaneel. Waarschijnlijk is de tank in het verleden beschadigd waardoor hij niet meer te verchromen was en heeft een vorige eigenaar de tank laten spuiten. Misschien had hij een hekel aan de kleur groen. Ook de verkoperde koplamprand en het paneel op de koplamp waarin de lichtschakelaar en de ampèremeter zijn gemonteerd, zijn waarschijnlijk het resul- taat van het personaliseren van de motor door de Engelsman. Dat geldt ook voor de handvatten met het houtmotief.
Dankzij deze reportage zag de Sloper, na vijf jaar binnen te hebben gestaan, weer eens het daglicht. Ondanks dat er niet meer mee wordt gereden willen Hennie en Jacob de BSA niet verkopen want “wat je verkoopt ben je kwijt en nu blijft hij nieuw.”■
 De schuin
staande cilinder veroorzaakte een nieuwe trend in de motorbouw.
De Sloper was in zijn tijd een moderne motor.
 Model-aanduiding
In de jaren ’20 bestond de model-aanduiding uit een combinatie van één letter
en twee cijfers, eventueel aangevuld met de aanduiding van het motortype
(OHV of SV) of de toevoeging de Luxe, Light, enz.. De letter was een code voor de cilinderinhoud en de twee cijfers gaven het jaar aan. Vanaf 1930 werd er een tweede cijfercode aan toegevoegd die niets anders aangaf dan het nummer in de folder. De S30-13 is dus een 493 cc model uit 1930 en het dertiende model in de folder en de S31-10 van een jaar later is bijna dezelfde machine maar omdat er dat jaar 12 in plaats van 18 modellen werden geleverd, is deze machine nu het tiende model in de folder.
In 1936 werd een nieuwe model-aanduiding ingevoerd met één letter en twee cijfers. De letter gaf de cilinderinhoud en/of het motortype aan en de cijfers waren een code die verder geen betekenis had en veel logica zat er vaak niet in.
24

   22   23   24   25   26