Page 21 - PiledArms 1 2020
P. 21

   Het vermogen was gestegen tot 26 pk bij 4800 tpm bij de kopklepper en tot 16,2 pk bij 3800 tpm bij de zijklepper. Beide modellen hadden een handgeschakelde vierversnellingsbak en in 1934 behoorde elektrische verlichting en een claxon tot de standaard-uitrusting. In 1935 rolden de laatste Slopers de fabriekspoorten aan Armoury Road uit.
In 1936 werd de hele modelreeks her- zien en de model-aanduiding gewijzigd. Hiermee waren de Slopers verdwenen uit het leveringsprogramma.
Moeilijke starter
In de jaren ’90 had Hennie de Groot een BSA M20 uit 1940. Samen met haar man Jacob, die een BSA V-twin bestuurde, reed zij regelmatig VMC-ritten en daar was zij “ best wel goed in” vertelde zij. Het gebeurde daardoor regelmatig dat zij hoog eindigde in het klassement. Als twee deelnemers een gedeelde eerste plaats behaalden, werd de prijs uitgereikt
aan de deelnemer met de oudste motor en omdat motoren tot en met bouwjaar 1940 zijn toegelaten, trok zij altijd aan het kortste eind met haar “jonge” motor. Daar kwam bij dat de bejaarde zijklepper niet fijn schakelde en de werking van de kop- peling veel te wensen overliet; kortom het werd tijd voor een andere, oudere motor. In 1992 werd in een Engels motortijd- schrift een BSA Sloper aangeboden. Jacob belde de verkoper maar toen bleek dat er nog twee andere liefhebbers waren. Twee weken en twee telefoontjes later hadden deze liefhebbers zich terug getrokken. “Ik ben morgenavond om 18.00 uur bij u,” zei een enthousiaste Jacob tegen de Engelsman. De Friezen stapten onmid- dellijk in hun bus, reden naar de boot en stonden op het afgesproken tijdstip bij de verkoper op de stoep.
De S30-13 met bouwjaar 1930 (zie model-aanduiding) bleek een puntgave motorfiets te zijn die met een paar trap- pen liep. De koop werd gesloten en de
Hennie de Groot met haar prachtige Sloper
21   19   20   21   22   23