Page 18 - PiledArms 1 2020
P. 18

 BSA SLOPER,
Sportief, stijlvol en stil
  door:
Ad van Boheemen
De Sloper is zonder twijfel één van de elegantste en één van de
meest begeerde vooroorlogse BSA’s. Hij had stijl, leverde uitstekende prestaties, was betrouwbaar en het was voor die tijd een moderne motor. Het was een sportieve toermachine en met zijn schuin staande cilinder (to slope betekent: schuin staan) wordt hij beschouwd als een mijlpaal langs de weg van de ontwikkeling van de motorfiets.
  “Één van de vier is een BSA” was de slo- gan van BSA in de jaren ’30 en dat was geen opschepperij maar een feit. BSA domineerde de markt en liep altijd voor op zijn rivalen/concurrenten. De Sloper heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit succes. In 1930 had BSA een leve- ringsprogramma van 18 modellen en bovendien kon men nog kiezen uit diverse opties. BSA bouwde de motoren die de klanten verlangden en konden betalen en overleefde zo de moeilijke jaren ’30. De firma met de drie gekruiste geweren stond bekend om zijn goed gebouwde, dege- lijke no-nonsense motoren die bovendien scherp waren geprijsd.
Harold Briggs
In 1926 bestond het modellen-aanbod van BSA uit een serie verouderde en zware machines en met uitzondering van de L26
OHV waren het allemaal zijkleppers. Het waren betrouwbare werkpaarden, die goed verkochten en de man in de straat was tevreden met dit soort machines maar de directie van BSA realiseerde zich dat de toekomst om vernieuwing vroeg. Harold Briggs, een ontwerper die van de Daimler auto-fabriek kwam (die een onderdeel vormde van de BSA Group) nam de taak op zich een compleet nieuwe motor te ontwerpen, overeenkom- stig de laatste stand van de techniek en die de toekomst van BSA zeker zou stellen. De S27 OHV maakte zijn debuut op de Olympia Show in augustus 1926 en van- wege zijn schuinstaande cilinder kreeg hij al snel de bijnaam Sloper. Hoewel de letter S slechts aangaf dat deze nieuwe machine een cilinderinhoud van 493 cc had met een boring x slag van 80 x 98 mm, kon de S in de model-aanduiding zowel
 18
Zo stond de Sloper in 1930 in de folder   16   17   18   19   20