Page 6 - PiledArms 2 2020
P. 6

   UIT DE OUDE DOOS
   Theo Schipper stuurde deze prachtige oude foto in.
Reactie Jules Dassen: Dit is een laat model H van 1914. (die al wat te verduren heeft gehad !) Dit is duidelijk te zien aan het model voorspatbord, maar ook de zogenaamde stirr-up-brake. Helaas ben ik geen unifor- men-specialist, dus of dit een foto van iemand uit het South- Africa Corps is, durf ik niet te vertellen. Dit corps heeft des- tijds de grootste order bij BSA geplaatst, te weten 500 stuks. Dit staat in geen verhouding tot merken als Douglas en Triumph die elk in de Groote Oorlog circa 20.000 stuks aan het leger heb- ben geleverd. Bij BSA was men die jaren meer gefocust op de wapenindustrie, terwijl de motoren-productie pas in de kinderschoenen stond. Tien jaren later veranderde dit toch wel enigermate !
   PARELTJES IN HET DIGITALE ARCHIEF
NU WE IN NEDERLAND UITGEBREID STILSTAAN BIJ HET FEIT DAT WE 75 JAAR GELEDEN ZIJN BEVRIJD IS HET PARELTJE IN HET ARCHIEF DEZE KEER GEWIJD AAN DE WERKERS IN DE BSA FABRIEKEN.
Zij maakten de motorfietsen en wapens die de bevrijding mede mogelijk hebben gemaakt. Deze fabrieken zijn vaak doelwit geweest van de bombardementen van de Duitsers.
In dit verhaal beschrijft Mr. Hiley wat hij heeft meegemaakt tijdens zo’n bombardement.
Het verhaal is te vinden in ons digitale archief in het mapje artikelen.”
Het pareltje van de maand! Gewoon in te zien op www.bsa-oc.com/voor-leden
   38
De BSA fabriek in 1915.
Tijdens WOll werd er water uit het kanaal gepompt om het vuur te bestrijden dat door Duitse bombardementen was veroorzaakt.
In de nacht van 19 november 1940 vonden 53 arbeiders de dood door een directe bominslag.


   4   5   6   7   8