Page 14 - PiledArms 4 2020
P. 14

  GEWOON EEN ADVERTENTIEPAGINA
  zoekt (ja, ja, bijna niemand die een motor zoekt heeft in 1975 dan nóg een motor of auto....). En trouwens, wie heeft er in 1975 nog interesse in z’n afzichtelijk groen afgetrapte oude legermotor? Daar wil je echt niet op gezien worden.
Ik weet nog goed dat ik in dat jaar echt één van de heel weinigen ben die interesse heeft voor een toen al klassieke motor. Immers, een Honda 4 cilinder, met zes versnellingen (waauw !) prijkt op de omslag van deze ‘Motor’. Het is vast om die reden dat ik dit losse nummer gekocht heb inder- tijd. De 25 gulden weekloon als student geeft eerlijkheidshalve de doorslag dat ik überhaupt interesse heb voor de goedkoopste tweedehands motor met nog een beetje pit in die tijd: een afgebeulde Engelse twin. Voordeel: je leert wel sleutelen.
En met de enkele prijzen die ik tegenkom kan ook meteen de mythe als zouden motoren toen
zo goedkoop zijn ontzenuwd worden. Een 25 jaar oude Harley voor 2550,- gulden. Bedenk hier- bij goed dat Harley in ’75 beslist nog geen echt gewilde motor is. Als je het omrekent wordt er met huidig prijspeil 3500 euro voor gevraagd. Met een modaal inkomen van 1200 gulden/maand in 1975 moest je voor deze Harley dus ruim twee maanden álle loon opzij leggen! Voor twee maan- den modaal loon ( heden 2100,- euro/maand) koop je nu ook een nette Harley Sportster.... Bij deze dure tweedehandse staat zowaar een tele- foonnummer, en in die tijd weet je dan dat 030 voor Utrecht staat. Dat scheelt toch maar mooi weer één regeltje advertentiekosten....
Voor een 12 jaar oude BMW wordt een verge- lijkbaar astronomisch bedrag gevraagd. Met een keurig omgerekend huidig prijspeil werd er voor de BMW R50 3300 euro voor gevraagd. Voor min- der, zo’n 3000 euro, kun je nu zonder enige moeite
UIT 1975
een zware BMW van 12 jaar oud uitkiezen. Zeker, goedkope motoren zijn er in die tijd ook, maar dan moet je vooral bij de Engelse merken zijn (tsja, een tweetakt JAWA of DKW of Zündapp daargelaten – daar heb ik in die tijd al helemaal niets mee). Een beetje pittige twin is trouwens ook al véél duurder dan een zijklepper (ik weet dan nog niet eens wat dat precies inhoudt, zijklep, anders dan dat ze heel sloom zijn...). En zie deze advertentie:
  110
Een motor van nog maar 14 jaar oud en dan al bijna rijp voor de sloop, want “met vastloper”. Maar er zitten wel luchthoorns op en een mist- lamp. Nou, dan wil je wel. Deze Maarten Erbe heeft zoals de meesten ook geen telefoon, maar je kunt hem wel bellen op zijn werk en vragen doorgeschakeld te worden naar het toestel 355. “t.e.red.b.” – tegen elk redelijk bod - kun je dan een A7 ophalen. Want hoe krijg je die vastloper thuis? Gewoon, net als ik 4 jaar eerder, toen ik mijn A10 naar huis moest duwen. Lopend naast de motor. Een loeizware motor na enige kilome- ters op slappe banden.
Ondanks corona-recessie; we hebben het toch zo ongelooflijk goed met zijn allen. Maar let wel, blijf gezond. ■
▼   12   13   14   15   16