Page 4 - PiledArms 8 2019
P. 4

 VAN DE VOORZITTER
 Het was een koele droge zondagochtend in oktober en we hadden afgesproken om onze Gold Stars even uit te laten. Ik had nogal veel tijd en aandacht tijd besteed aan de revisie van het motorblok en de magneet van de roestige DB34.
Dan wil je natuurlijk ook eens uitproberen hoe die het doet.
Ik stelde voor te gaan tanken bij de benzinepomp in Vogelenzang, hier vlakbij, waar Competition 102 te krijgen is. Dat is superbenzine waar een Gold Star met GP carbu- rateur dol op is, én zonder bijmenging van ethanol.
Maar Benedict Lefeber was daar eerder die week al geweest en vertelde dat de super- benzine in Vogelenzang was uitverkocht.
Geen probleem opperde ik, er is immers ook zo’n pomp in Roelof-Arendsveen, en dan kunnen we na het tanken rechtdoor het Groene Hart in. Niet dus, ook daar bleek de 102 benzine niet meer verkrijgbaar.
Na enig informeren bleek dat de brandstof uit de handel is genomen in verband met de invoering van E10 benzine. Vanaf 1 oktober mag
de Euro 95 benzine tot 10% bio-ethanol bevatten.
We hebben het ritje gereden met BP Ultimate, die nog alcoholvrij schijnt te zijn. Maar niet zeker is of deze benzine, en Shell 98 V-power
nog lang vrij blijven van ongewenste toevoegingen.
De Fehac zoekt naar oplossingen, daar het probleem speelt voor bijna
alle klassieke auto’s die zijn uitgevoerd met een carburateur.
Er wordt bijvoorbeeld geopperd om alkylaatbenzines, zoals Aspen 4 te gaan gebruiken. Dit is schoner omdat het geen benzeen en tolueen bevat,
en verkrijgbaar in jerrycans van 5 liter. Maar de kosten zijn aanzienlijk: circa € 4,50 per liter.
Voor deelname aan de Monsterrit stel ik mij voor dat ik thuis vertrek met 12 jerrycans van 5 liter benzine achterop de B31. Afgezien van het feit dat het levensgevaarlijk is, blijft er weinig ruimte meer over voor mijn tent.
Wat ik hier wil schetsen is dat de wereld om ons heen snel verandert, en dat wij ons moeten aanpassen. Er zullen best slimmere ideeën zijn dan de oplossing die ik hierbo- ven beschreef.
Ik daag jullie uit ideeën en oplossingen te zoeken en de informatie die je hebt te delen. Dat kan via The Piled Arms en op de Technische middag in februari.
Alle clubleden en hun naasten wens ik fijne Kerstdagen toe, en we wensen elkaar een Gelukkig 2020 toe bij de Nieuwjaarsreceptie!
Leave it to your BSA!
  228
Aad Otte ■


   2   3   4   5   6