Page 25 - PiledArms 8 2019
P. 25

     MODERNE TECHNIEK
     Door:
Tonnie Eppink
Dit artikel is met toestemming overgenomen
uit Satisfaction Guaranteed, het clubblad van de AJS-Matchless club
IN EEN KLASSIEKE MOTORFIETS
Toen bij mijn AJS Big-port al voor de 2e keer het Pertinax tandwiel van de Magdyno was onttand, ben ik deze maar gaan uittekenen in 3D. Het vreemde bij deze constructie is dat het grote, aandrijvende tandwiel van staal is en het kleine 22-tands tandwiel van deze gevoelige kunststof is gemaakt. Dat was bij de Lucas constructie van vóór 1930. Bij Norton is het juist andersom en dan zit er een slipkoppeling in.
        Het oude tandwiel mist wat tanden
3D-tekening
3D-aluminium
3D-TEKENING
Als je een 3D-tekening hebt, dan kun
je het onderdeel laten maken m.b.v 3D-printen, laser snijden of nog mooier: draadvonken.
DRAADVONKEN
Draadvonken is een proces waarbij gebruik gemaakt wordt van een gecontroleerde vonk die zorgt voor een constante materiaalafname. Bij draadvonken is het gereedschap een draad waar tijdens het proces van draadvonken elektrische spanning vrij komt. Als de draad bijna tegen het werkstuk aan komt wordt een vonkoverslag gecreëerd. Door de zeer hoge temperatuur die hierbij vrij komt, verdampt ter plekke het werkstukmateriaal. Alle elektrisch geleidende materialen kunnen door middel van draadvonken bewerkt worden. Het proces van draadvonken wordt ook wel EDM genoemd. EDM is een Engelse afkorting en betekent Electrical Discharge Machining.
VRIEND
Nu had een motorvriend nét een draadvonkmachine aangeschaft voor zijn machinefabriek! Hij vroeg mij om voor zijn Velocette een tandwiel uit
te tekenen in verschillende diameters om zo de speling correct te krijgen. Dit Velocette tandwiel had ik nog niet van hem gekregen dus heb ik eerst mijn eigen tandwiel getekend. Het was de bedoeling om het tandwiel van brons te maken, maar ik kon beter aan
aluminium komen. Daarom heb ik dat gebruikt. De precisie is waanzinnig goed. Het aluminium tandwiel heb ik op dikte gedraaid en ik heb er twee tapgaatjes M4 in gemaakt zodat -ie er beter af te krijgen is.
3DPRINT
Ik heb ook een tandwiel laten printen met een 3D-printer. Deze kunststof uitvoering heb ik ook gepast en hij draait prima, maar daar heb ik nog niet mee proefgereden.
Nu kan ik weer gewoon met voldoende licht in het donker rijden! ■
    3D-print in kunsstof
249   23   24   25   26   27