Page 20 - PiledArms 8 2019
P. 20

 ...BSA’s, snert en kunst...
  door: Aad Otte
Wat kun je toch op bijzondere plekken terechtkomen als je met de BSA Owners Club op pad gaat. Dat bleek tijdens de BSA Najaarsrit op 2 november, georganiseerd door twee Noord-Hollandse clubleden.
  Ik had me voorgenomen mee te rijden met de Najaarsrit, die Theo Verkaik en zijn vrouw Toni organiseerden, vanuit hun bijzondere woning in Diemen.
Hun huis hebben ze helemaal zelf gebouwd. Voor het hei- en hijswerk kocht Theo inder- tijd een oude Fuchs 301 overslagkraan die in verbouwde vorm nog in de tuin staat. Het huis zit vol ingeni- euze vondsten zoals een automatische haardhout-aanvoer- voorziening en met de zon meedraai- ende zonnepanelen.
Mijn B33 is nog steeds in de reparatie en de BB34 Gold Star had al even niet meer gereden. De avond ervoor bleek er te veel motorolie in het carter én in de primaire bak te staan. Dit krijg je ervan als je een BSA een tijdje niet gebruikt...
De weersverwachting was niet gewel- dig; af en toe een bui en veel wind uit het zuid- westen. Er was gewaarschuwd dat de wegen rondom Amsterdam cha- otisch waren wegens werkzaamheden bij de Zuidas. Daarom koos ik mijn route binnendoor via Vinkeveen en het Amsterdam-Rijnkanaal. De weg was nat en er hing een grote, donkere wolk boven Amsterdam en Diemen, en daar moest ik precies naar toe. Ik reed inderdaad een stevige bui in en trof bij Theo in de huiskamer een stuk of twintig droge club- leden aan, die wat eerder van huis waren
gegaan. Buiten regende het pijpenstelen, maar het haardvuur was warm en er was koffie en koek in overvloed.
Met alleen nog wat gespetter vertrokken we voor een tocht door Noord-Hollandse dorpjes en polders. In Waterland werd duidelijk waar de naam van het gebied vandaan komt: het water op de weg staat er net zo hoog als het water in de aan- palende sloten. Er was veel te zien van de rijke historie van Noord-Holland en we reden onder meer door de plaatsen Ransdorp, Landsmeer, De Rijp en Graft. Bij het plaatsje Zijdewind hadden we inmiddels flink wind mee.
In Schagen werden we gastvrij onthaald door de familie Oudshoorn. In de royale werkplaats van Jan-Dirk was een compleet restaurant ingericht en de tafels waren gedekt met speciale BSA-placemats. Gré Oudshoorn had een hele grote pan erw- tensoep gemaakt, en er was roggebrood met spek. Na een rondleiding door de werkplaats reden we naar Winkel, om het levenswerk van Ger Leegwater en zijn vrouw Mientje te bewonderen.
  244
   18   19   20   21   22