Page 14 - PiledArms 8 2019
P. 14

  GOLDSTAR-GEBRUL
 door:
Dick Beets
Belt me een jaar of wat terug om elf uur ´s-avonds een ‘Citrofiele’ vriend: “Ducati op TV, nu kijken!” Toen klopte mijn hart nog voor Ducati en jawel: RTL7 vertoonde een supergelikte documentaire, die mijn analoge boerenverstand iets te boven ging; het nieuwe model kon met enkele handomdraaien voor vijf verschillende takken van motorsport worden ingesteld, nee nog net niet zelfrijdend. Een japans merk met ook een vleugeltje aan de naam had voor die disciplines namen als Dominator, Transalp, Pan European en Fireblade. Maar nu dus op één model, nog nóóóit vertoond!
    Barry S.A. Kramer in actie met de CB34 GoldStar van 1955.
Het eerste type bigfin , met ovale krukwangen en tussen de stoterstangen een extra trekbout voor de cilinderkop. En Barry zou ‘t liefst rijden met startnummer H3 van Jan Clync.
Tsjongejongejonge zei ik tegen mijn van slaap gapende kat. Zestig jaar terug kon de Goldstar zich met enkele handomdraaien in alle dis- ciplines laten zien. Het door Nicholson ontwikkelde rijwielgedeelte was superi- eur in ISDT en Cross en met een asfalt ‘mapping’ domineerde de GS de club- man’s races op Man. In ’69 ging ik met de meid achterop en het crossklei nog tus- sen de DBD koelribben op vakantie naar Joegoslavië , reed ik er dagelijks mee naar school en af en toe een nationale race op Zandvoort.
Barry Stephanus Augustinus Kramer met de BSA
Na het BSA gebrul in Schagen beland- den we zo in Heide, bij Venraij waar Barry Kramer de “Oldejans-cross”, een jaren ’60 revival evenement reed. Barry Stephanus Augustinus zou in eerste instantie de PlonkersPleasure-Trial op zijn trial GS rijden, maar greep de kans om op CB34 Goldstar uit 1955 van Noud van der Aa te crossen. Mèt het H12 startnum- mer van Broer Dirkx! Deze Broer Dirkx, die eigenlijk Mathijs heette, maakte in de jaren ’60 samen met zijn drie Broers furore met BSA Goldstar in de cross en zijspancross. En de hoofdletter H houdt in: internationaal!
Barry gaf als enige BSA-rijder met nog een paar Triumph Metisses weerstand aan een hele vloot knetterende Japanners met zg Twinshocks, maar had een geweldige
dag. Want aan podiumplaatsen, regelma- tigheid en zomeer wordt in Heide niet gedaan.
Gewoon zestiger jaren revival, daar heeft Barry ondanks zijn 36 jaar een totale beleving van, niet alleen door het Goldstar-gebrul maar vooral door zijn veel te vroeg overleden vader Paul Kramer. Classic cross website: VMCN-MX.nl ■
Broer Dirkx eind jaren ‘50 op een BSA GoldStar tijdens een internationale wedstrijd met het vertrouwde H12.
    238

   12   13   14   15   16