Page 27 - PiledArms 8 2020
P. 27

    lampen. Voor deze lucifer-verstralers kies ik niet de standaard lampjes met E10 fit- ting (schroeffitting) maar een zwaardere met BA15S fitting (bajonetfitting). Die laatste moet ik wel, heel eenvoudig overi- gens, in de blakers solderen en ook moet ik stroomdraadjes aan de fitting solderen. De fittingen voor de oude fietslampjes wip ik eruit, en het gat in de blaker is nu precies van de juiste diameter als die van bajonetlampjes met een enorme hoeveel- heid lumen. Goed hierbij te weten: de warmte van een soldeerbout kunnen de lampjes met inwendige elektronica prima zonder schade verdragen (gelukkig, want toch even spannend...) Alles vooraf licht opschuren en het koper onder de glimlaag laat zich dan heel goed solderen.
Ik heb nu een boven verwachting grote lichtopbrengst tegen heel weinig stroom- verbruik. Sterker, de koplamp mét twee verstralers gebruiken samen minder stroom dan die ene oude standaard gloei- lamp. Het spaart zo zelfs je oude dynamo. De lampjes bij Harrie zijn wel aan de prijs. Je kunt ze na goed speurwerk vast iets voordeliger uit China over laten komen, maar de website van Harrie is zéér uit- gebreid en informatief. Met service. Zo werd ik er door hem nog even fijntjes op gewezen dat ik nu wel een (kleine) accu moet plaatsen. In mijn review gaf ik aan zonder accu te rijden, met de voeding rechtstreeks vanaf de spanningsrege- laar.... Daarop kreeg ik per kerende mail bericht van hem dat er in dat geval, héél
Situatie verlichting uit; hier prijs ik Hans de Cock (rechts) mijn zalige windscherm aan.
kort weliswaar, maar met fatale gevolgen, hoge piek spanningen kunnen optreden. Met een accu ertussen (misschien ook wel alleen met een condensator..) vang je die piekbelasting op.
In combinatie met mijn 50 jaar geleden gekochte winscherm ziet het geheel er wat potsierlijk uit. Zo liet mijn zoon zich al ontvallen “... het lijkt wel een dikke Harley mán...!”. Maar ja, koukleum die ik ben rijd ik alleen in de zomermaanden zonder dat enorme windscherm. En ik kan mij nu meten aan die halogeen- en xenon-rijders: ja, ja, die Bospoort laat zich nu zien! ■
De fitting voor het oude fietslampje heb ik eruit gewipt. Nu past de bajonetfitting van een veel fellere lamp precies in de blaker zonder die aan te passen. Op een paar punten is deze nu daarin gesoldeerd. Ook zijn er twee stroomdraadjes gesoldeerd voor de voeding en massa. De best grote hoeveelheid minuscuul fijne elektronica ín de fitting kan de soldeerbout warmte gelukkig zonder schade goed verdragen.
Situatie verlichting aan; boven verwachting fél. Nee, niet zo mooi als warm-wit.... Maar ik kies voor veiligheid, kwetsbaar als we zijn. Ik laat me nu zien!
  251   25   26   27   28   29