Page 26 - PiledArms 8 2020
P. 26

 LAAT JE ZIEN!
 door:
Jan van de Bospoort
“We, we..... wij hebben een lange rit achter de rug....” Ogen als schoteltjes en met de mond wijd open staren ze mij aan. “..... we hebben je niet zien aankomen...” Daar staan we dan. Ik op mijn A10 geleund tegen het portier van die Kia. Ternauwernood kon ik een echte aanrijding voorkomen. Dankzij de rotonde.* De Matchless rijder op bijgaande foto kwam er zo te zien minder fortuinlijk vanaf. Gegrepen door een vrachtwagen wordt hij in een ziekenauto getild. We zien een glibberig natte bestrating. Beetje miezerig weer. Heeft de vrachtwagenchauffeur de motorrijder over het hoofd gezien? Het zou zomaar kunnen.
   250
We zijn echt o, zo kwetsbaar op onze motor. Gezien worden is een must.
Mánnen!
Het is nog maar twintig jaar geleden dat je jezelf met groot licht overdag extra laat opvallen. Dat was zo. Maar sindsdien is het mode om ook met de auto áltijd met groot licht te rijden. En wát voor licht! Echt oogverblin- dend Halogeen- of nog feller Xenon-verlichting. Daar kom je dan met je 6 volt Lucas peertje. Áls die het al doet.
Hmm. Om toch op te vallen kun je een fluorescerend geel of oranje hesje aantrek- ken. Dat doen er al een hoop, ook Jantina, mijn schoondochter heeft zich er al eentje aangeschaft. En een radioactief uitziende helm erbij kan ook nog. Dat kán. Ik kan me er niet toe zetten.
Nu zie ik van die ‘stoere altijd rijden man- nen, ja van die échte mánnen!’. Ze rijden op zo’n degelijke motor met passend in de tijdgeest natuurlijk ook met aluminium koffers. Je kent ze wel. En die ‘mannen’ rijden mét twee super felle verstralers. Zogeheten dagrijverlichting. Kijk, daar wordt je ook goed mee gezien en je loopt niet gelijk als verkeersregelaar rond als je afstapt (sorry Jantina...). Maar ja, trekt mijn krap 6 volt originele Lucas dynamo op mijn BSA uit ’54 die twee extra ver- stralers? Het is altijd al billen knijpen of mijn dynamo de standaard koplamp een hele dag blijft voeden heb ik het gevoel. Hij doet al ruim 60 jaar dienst, maar toch.
* Zie Piled Arms nummer 2 van 2019
Tsja, en dan zulke hypermoderne verstra- lers. Smetteloos. Ze kosten ook nog haast niks bij Banggood, Grandado of welke Chinees je maar wilt. Zelfs in een retro vormgeving. Maar om die nou op mijn doorleefde BSA te monteren....
Harrie
In ‘De Red Hunter’, het clubblad van de Arielclub, lees ik een artikel over LED- lampen als vervanging van de gloeilamp. En in dat blad adverteert ene Harrie, met zijn Webwinkel Harrieabc. Een onvoor- stelbaar groot aantal lampen levert hij, met alle mogelijke soorten fitting. Ook met die voor de Lucas koplamp en óók lampen voor een motor met positieve massa! En laat mijn door Ariel geleverde A10 dat nou uitgerekend hebben. Moderne verstralers van zo’n ‘Alibaba’ zouden alleen om die reden al niet werken. Immers de huidige verlichting werkt allemaal met negatieve massa. En omdat een LED-lamp min of meer als diode werkt laat hij maar in één richting stroom door.
Voor de koplamp is het heel simpel, gewoon lamp vervangen en klaar. Voor de verstralers wordt het even knutselen. Ik heb een flinke verzameling oude fietslam- pen en daar zitten twee precies gelijke van het merk lucifer bij. Deze zijn door de tijd voorzien van prachtig patina en hebben een zelfde vorm als de Lucas koplamp. En kijk, hier dient zich de oplossing aan: nieuwe techniek, nieuwe LED lampen, in tijd-verantwoorde oude lucifer-kop-
   24   25   26   27   28