Page 24 - PiledArms 8 2020
P. 24

 WEGENWACHT MOTOREN
 speciaal voor wegenwachtachtige toepas- singen gebouwd, met een robuust 500cc B33 blok in een ouderwets plunjerframe (BM20S= Spring frame). De G stond voor Generator (6 Volt alternator) en een dis- tributeur. Die alternators gaven genoeg stroom voor de motor met bobine ontste- king en verlichting.
Maar toen de boordradio’s werden geïn- troduceerd was daar te weinig stroom voor.
Dus toen kwamen er de GM33M model- len, waar de distributeur weer werd vervangen door de aloude magdyno. Bij Rob Arends (BRAM) staat nog zo’n model in de ”winkel”.
Ik heb toen zelf ook maar een GM33 gekocht. Op het kenteken stond nog aan- gegeven dat de motor met diverse WW zijspannen kon worden uitgerust.
En inderdaad, met mijn zijspan aan de GM33 rijdt het een stuk beter.
Met die handel in BSA onderdelen kon ik mijn motorhobby aardig bekostigen. En daarom kwamen er steeds meer BSA’s
bij. Op een gegeven moment had ik er 16 stuks, die bij een oom van mij tussen de stellingen van de bollenschuur stonden. Maar het was teveel: ik heb er nu nog slechts 10 over.
Toen ik die GM33 kocht zat er alleen een kenteken deel I en II bij. En bij de keu- ring kreeg je dan standaard een nieuw kenteken, wat ik niet zo leuk vond. Maar in 2006 heb ik door bemiddeling van de FEHAC, en €75, mijn oude kenteken weer teruggekregen.
In mijn GM33 zat overigens niet het motorblok zoals dat op het kenteken ver- meld stond (GM33.139.). Ik reed met bloknummer 136 rond. Maar dit geldt ook voor de ex wegenwacht motoren van Hein van Egmond en Peter Kampf. Hein, Peter en ik hebben drie opeenvolgende frame- nummers, (BM20S ...23, ...24 en ...25), met resp. bloknummers (133, 130, 139), maar Hein rijd met 103 en Peter met 126. Een paar jaar geleden vond Hein voor mij het carter 139 in een partij onderdelen die bij motorsloperij Bolman in Den Haag van- daan kwam.
Peter heeft zijn bloknummer nog niet gevonden.
Nou is het niet zo gek dat die blokken ver- wisseld zijn. Via Peter en anderen ben ik aan lijsten van de wegenwacht motoren gekomen van ene meneer Rombouts (Rob Arends heeft hem een keer ontmoet), die veel informatie bevatten. Uit kilometer- lijsten blijkt dat de GM33 motoren in de laatste jaren van de gemotoriseerde wegenwacht (na 1960) soms wel 100.00 kilometer per jaar reden met twee berij- ders per motor.
Dan moet je toch af en toe even een motorblokje vervangen om het weer op te knappen!
Rob vond zijn 2 ex-WW motoren in
   248
   22   23   24   25   26