Page 23 - PiledArms 8 2020
P. 23

 branche van de Engelse BSA Owners Club opgericht.
Daar heb ik me toen bij aangesloten. Maar omdat daar eind 1974 en begin 1975 wei- nig gebeurde hebben we toen zelf maar een Nederlandse BSA Owners Club opgericht.
Maar dat verhaal kennen jullie al.
Terug naar de wegenwacht motoren.
De eerste 5 jaar heb ik veel op mijn M21 gereden. In de onderdelen van de WW zaten nog nieuwe vervangingsdelen van Hollandia zijspannen. Dus toen ik een keer een Hollandia zijspan tegenkwam, die van de Amsterdamse gemeente poli- tie was geweest (met zo’n agent die met een knuppel in zijn hand op het spatbord van het zijspan zat), heb ik die maar gekocht. Dit zijspan heb ik aan mijn M21 gehangen.
Toen Hein van Egmond net zijn M33 had gekocht heeft hij een ex-wegenwachter in Alphen gevraagd of hij wilde helpen met het afstellen van zijn motor. Die man zei toen tegen Hein dat hij dat een keer wilde doen, maar er daarna nooit meer mee te maken wilde hebben. Die was waar- schijnlijk niet zo gelukkig geweest op de wegenwacht motor.
We zijn toen ook nog bij de faillissement uitverkoop van de Hollandia zijspan
fabriek in Vleuten geweest, in een voor- malige kerk langs de oude Rijn. Daar stonden toen nog twee kuipen die men op de BSA motoren had uitgetest om de berijders wat uit de wind te houden. Maar die kuipen hielden het motorblok ook uit de wind en daar kon dat blok niet goed tegen. Vandaar dat die kuipen daar nog stonden.
 Als tussenoplossing werden een groot windscherm en beenkappen gemonteerd.
Wel handig zo’n zijspanmotor. Want toen we de eerste Internationale BSA rally in Nederland hadden, in 1977 in Elst (ik zat als voorzitter natuurlijk in de organisatie) had ik vlak voor de rally een botje in mijn voet gebroken. Maar het zijspan rijden ging nog prima!!
Maar zo’n M21 is met zijspan toch niet zo heel snel: dat had de wegenwacht ook door en die zijn toen geleidelijk overge- gaan op de GM33 motoren. Deze werden
   247
  ▼


   21   22   23   24   25