Page 22 - PiledArms 8 2020
P. 22

 Mijn interesse in de Wegenwacht motoren
  door:
Benedict Lefeber
Motoren en het motorrijden heb ik blijkbaar in mijn genen zitten. Ooms en neven van beide kanten reden ook motor. Van mijn moeder mocht ik alleen motorrijden als ik een leren pak aanschafte.
  246
Ik kocht mijn eerste motor voor fl. 150, terwijl mijn op maat gemaakte leren spijkerpak fl. 400 kostte.
Mijn ouders reden weliswaar op BSA fietsen, dus ik kende het merk al op jonge leeftijd, maar dat was niet de reden waarom mijn eerste motor een BSA M21 was. Dat kwam namelijk door Ton Bakker, café/restaurant- en nacht- clubeigenaar in Wassenaar, en voormalig handelaar in de ex-wegenwachtmotoren. Hij kwam weleens bij de ouders van een vriend van mij en zei tegen ons: wan- neer je nou een oude wegenwacht motor koopt dan heb ik nog wel onderdelen voor die motor op zolder liggen. Ik vond dat op mijn 17de wel een nuttig advies en vandaar de M21.
Toen ik een keertje bij Ton in Wassenaar was om onderdelen van de zolder te halen vertelde hij nog een mooi verhaal over zijn handel: Dan had hij weer een partij WW motoren staan en kwam er een delegatie uit een ver land om er een aantal van op te kopen. De motoren die goed werden bevonden kregen een groot kruis op het zadeldekje. En je begrijpt het al; zodra de delegatie weg was werden de zadeldek- jes verwisseld met de wat minder goede motoren die erbij waren.
Van ons clublid Tjitte Wassenaar, zelf retro wegenwachter, hoorde ik dat zijn vader ook ooit bij Ton een partij wegen- wacht motoren had gekocht, voornamelijk M21’s. Tjitte rijdt op één ervan.
Na een aantal malen de zolder van Ton Bakker in Wassenaar te hebben bezocht gaf hij aan dat het wel handig was als ik
de hele handel in een keer voor een klein bedrag zou meenemen.
Ik was toen net 18 maar had nog geen rijbewijs. Mijn vader had een auto met aanhanger en mijn zus heeft me toen voor de laatste keer naar Wassenaar gereden. Zij zat dan beneden in het café, en ik zeulde de massa onderdelen in oude wijn- kistjes de trap af.
Toen ik klaar was, was de aanhanger geheel gevuld.
Er zaten vooral veel slijtage gevoelige onderdelen in dit voormalige onderde- lenmagazijn van de wegenwacht. Vooral veel M21 zuigers die toen nauwelijks te koop waren. En die had ik natuurlijk niet allemaal zelf nodig. Dit was destijds het begin van mijn handel in BSA onderdelen.
We hebben het dan over 1973, en dat was de tijd dat veel BSA dealers er mee stop- ten, omdat de BSA fabriek ter ziele was gegaan.
In die jaren kon je dan restanten van winkelvoorraden kopen tegen zeer schap- pelijke prijzen.
Maar ..... toentertijd waren de oude BSA éénpitters nauwelijks meer interes- sant voor motorrijders. Die wilden zich graag doodrijden op supersnelle Japanse motoren.
Met een beetje geluk vond je een afge- leefde M20 langs de kant van de weg om zo mee te nemen. Maar wie wilde daar nou op rijden? Ja, alleen arme studentjes.
BSA Owners Club
Maar met al die onderdelen moest er wel gezocht worden naar andere BSA motorrijders.
In 1974 had Jules Dassen een Nederlandse


   20   21   22   23   24