Page 20 - PiledArms 8 2020
P. 20

 244
Het schuurtje van...
Rob van Schie
De aankoop van de M21 in Sudan
Hoe ziet jouw schuurjte er uit en hoe is er een BSA in terecht gekomen?
Mijn schuurtje staat achter in de tuin ongeveer een halve meter onder het maaiveld om de buren te gerieven. Het was oorspronkelijk bedoeld voor het maken van meubels wat toen mijn hobby was. Voor mijn werk was ik in 2003 in Khartoum Sudan waar ik erachter kwam dat
er oude BSA motorfietsen te koop waren. Met een collega zijn we buiten de stad, zeg maar midden
in de woestijn, gaan zoeken en vonden we een M21 uit 1956 bij een handelaar. Ik had eigenlijk weinig kijk op motoren maar hij startte en ik heb -vraag niet hoe- een rondje op de motor door het zand gereden. Een Nederlandse vriend zou het transport naar Nederland voor me regelen.
De enige manier om in Sudan een exportvergunning te krijgen was
de M21 te exporteren als Scrap, en natuurlijk wat smeergeld. Dat ging goed mis en na drie jaar wachten
had ik eindelijk de BSA in mijn schuur liggen, helemaal in onderdelen en onder een dikke laag woestijnzand. Maar ik wilde natuurlijk rijden en
niet eerst een paar jaar sleutelen! De M21 heb ik overgedaan aan Gerrit Schipper die hem weer helemaal goed in elkaar heeft gezet zonder iets aan het uiterlijk te doen.
Daarna een klein BSA motorfietsje aangeschaft. De BSA B1 250cc SV
met bouwjaar 1933 zou volgens de verkoper, een beroepsgrappenmaker, helemaal origineel zijn en in prima staat verkeren wat achteraf een grote grap bleek te zijn. Niet erg want door de vele problemen heb ik het fietsje door en door leren kennen met al zijn nukken en grillen.
Om te sleutelen aan de motor heb ik een elektrische takel aan het plafond gehangen waarmee ik de motorfiets optil en hem dan rond kan draaien om links of rechts te werken, hij staat dan op een Workmate met wieltjes eronder.
Wat is het beste wat in je schuurtje staat?
Verschillende houtbewerkingma- chines voor het maken van meubels.


   18   19   20   21   22