Page 17 - PiledArms 8 2020
P. 17

 Op kraamvisiteverslag
door:
Jan van de Bospoort
   “Morgen ga ik naar een BSA-rit” vertel ik mijn lief vrijdagavond. Ze is nèt kletsnat terug van haar vriendin. “Ja, morgen is het droog hier volgens Peter Munneke...”. In Hooghalen, net onder Assen, wordt al een aantal jaren de Ooievaarsrit verreden. Voor mij wordt het de eerste keer. Als ik foto’s en een verslag van een vorige keer bekijk is dit geen tocht voor mijn BSA C10. Simpel: dat trekt mijn ‘Gouden Tientje’ niet. Daarom ga ik op mijn door Ariel geleverde A10. Hij is wat nukkig met aantrappen de laatste tijd en ik verdenk zijn ontstekingstijdstip. Maar anders dan bij mijn zalige ‘Tientje’ is het opnieuw afstellen bij zijn grote broer A10 toch zo weer een volle avond klooien. En laat ik daar nou even geen zin in hebben. Dan maar gewoon vaker trappen en gáán.
   En het is maar goed dat ik voor de A10 kies, zo blijkt. Want hoe had ik anders een Rocket3 of een Commando met 60pk, of een Goldstar met dik 40pk met mijn 10pk moeten bijbenen? Zelfs de B40 van Hans de Cock heeft nog het dubbele vermogen. Ik bedoel maar.... Na elke bocht zou het voor mijn ‘Tientje’ een beproeving wor- den. Opschakelen in zijn ‘vette drie-bak’, en dan in zijn drie zijkleppend op toe- ren zien te komen. Nee, dat wordt alleen maar ergernis voor de mannen met van die zware jongens.
Bij de bakker
Ik zit met Mans Venema (hij is met die prachtige Rocket3) als eersten bij de bakker in Hooghalen aan de koffie. Organisator Marc Kruk horen we buiten op zijn A10 aankomen. Hij heeft achterop zijn BSA weer de Ooievaars-mascotte meegebracht. Drie dames aan een ander tafeltje naast ons bij de bakker horen we kraaien: “ik zie het al, jullie gaan lekker op kráámvisite!!” Nou, leg dat dan maar weer eens uit.
Henk van der Meer heeft onze Piled Arms goed gelezen en heeft vooraf- gaand aan de rit gemaild dat hij vanuit Amsterdam gecombineerd met een ander bezoek speciaal voor mij naar de start- plaats komt. Jemig, wat leuk en wat een eer! Hij blijkt precies even oud als ik. Ook opgegroeid in Terneuzen en heeft met een
blik van herkenning mijn stukjes gelezen over het bijna fatale ongeluk met de A10 in Terneuzen en de overtocht met de veerpont naar Zeeuws-Vlaanderen. Maar in de tijd dat ik daar mijn motor kocht had hij er nog geen. We halen met smaak her- inneringen op uit die jaren 70. Én met smaak eten we heerlijk verse appeltaart. Op kosten van de BSA-kas. Ja juist, op úw kosten dus. Lékker!
Lege klinkerwegen
Tegen een uur of twaalf staan er 13 moto- ren op de stoep van de bakker, waaronder 9 van BSA. Op één
moderne Triumph
na zijn het allemaal
motoren uit de
vorige eeuw. Frank
Blaauwboer heeft
een begeerlijke en
prachtig gerestau-
reerde Goldstar bij
zich, helemaal uit
Egmond! Dat is
hem eerlijk gezegd
niet aan te zien.
Zo monter als hij
erbij staat. En ik
vraag hem dan
ook “waar kom jij
vandaan?”. Nou ja, moet hij
bekennen, ik ben met een busje tot Beilen gereden. Met een stalen gezicht beweert
 241
De prachtige GoldStar van Frank Blaauwboer die hij in een busje over ‘die verdomde’ Afsluitdijk gesmokkeld heeft.
   15   16   17   18   19