Page 13 - PiledArms 8 2020
P. 13

TECHNISCH
   vond, toen reed hij mij voorbij. Zo iemand is een gevaar op de weg. Bij het stoplicht wilde ik zijn deur opentrekken en hem een knal voor zijn kop geven, maar net voordat ik stil stond sprong het licht op groen. Door het slechte weer en de regendruppels op mijn vizier en omdat ik kort daarna links af sloeg mijn straat in, heb ik het kenteken van de auto niet kunnen opnemen. Ik ben gelukkig heelhuids en rij- dend thuis gekomen maar toen ik ’s avonds nog eens aan het gashen- del probeerde te draaien zat de schuif weer muurvast. Ik heb er WD40 op gespoten maar dat leek niet te helpen. De volgende och- tend lag er geen druppel olie onder de motor. Ik denk dat de lekkage
in Emmeloord werd veroorzaakt door het feit dat ik meer dan drie maanden niet met deze motor heb gereden. Misschien zaten de zui- gerveren vast door de stilstand en spoot de motor olie uit de carter- ontluchting. Het blijven bizarre dingen die BSA’s.
Op zondag heb ik eerst de car- burateur verwarmd met behulp van een föhn maar dat had geen enkel effect. Daarna heb ik hem uit elkaar gehaald, een schuur- papiertje door het huis gehaald en de schuif in mijn draaibankje gezet. Met behulp van een stukje waterproefschuurpapier heb ik de gasschuif spiegelglad geschuurd. Nu glijdt de schuif weer soepel op en neer in het huis. Hij is vrij-
wel spelingsvrij want een paar jaar geleden heb ik de Concentric car- burateur laten reviseren waarbij men het huis heeft uitgedraaid en een bronzen busje over de schuif heeft aangebracht. Had ik (veel) speling gehad op de schuif, dan was hij waarschijnlijk niet vastgelopen.
Nu is de vraag: Waardoor is hij vastgelopen? Ik had daarover contact met Jan van Elst die mij onderstaand artikel toestuurde. Tijdens het telefoongesprek met Jan herinnerde ik mij dat ik in het verleden al vaker met dit pro- bleem te maken heb gehad en dat het altijd onder dezelfde omstan- digheden was: kou en regen.■
 Jan van Elst: Gravend in mijn Martin Klaver archief (AMT) kwam ik dit stukje tegen:
Ik heb een vraag over de thermostaat van het luchtfilter. Bij welke temperatuur sluit hij de warme of koude lucht af en hoe werkt dat? Is dat bij elk autotype hetzelfde? En het is toch zo hoe kouder de lucht, hoe beter de verbranding. Nog een vraag: waarom bevriest benzine in de winter, er zit toch anti-ice in? U knoopt terecht twee zaken aan elkaar, ijsvorming en inlaatlucht-voorverwarming hebben een verband. Als de luchtvochtigheid hoog is en de luchttemperatuur is enkele graden boven nul, treedt er ijsvorming op bij carburateurs.
Door de verdamping van de benzine koelt de inlaatlucht af en daalt ook de temperatuur van de carbu- rateur. Dat zorgt ervoor dat het vocht uit de lucht condenseert en bevriest. Dit verschijnsel kan door toevoegingen aan de brandstof geheel of gedeeltelijk worden voorkomen.
Door het voorverwarmen van de inlaatlucht wordt ijsvorming effectief voorkomen. Een tweede voordeel is dat de carburateurafstelling optimaal gekozen kan worden, omdat de inlaatlucht na het opwarmen altijd 40 °C is. Dat is van groot belang voor het schokvrij rijden (‘drive-ability’) en voor het beperken van de schadelijke emissie.
Terecht merkt u het nadeel op: warme lucht bevat een lager gewicht aan zuurstof, hetgeen de presta- ties van de motor vermindert. Bij auto’s met carburateur en bij ‘monopoint’ inspuitsystemen wordt de inlaatlucht voorverwarmd. Een klep met een bimetaal zorgt ervoor dat er zoveel warme lucht vanaf het uitlaatspruitstuk bij de koude lucht wordt gevoegd dat de temperatuur van de lucht die naar de motor gaat ongeveer 40 °C bedraagt. Daarbij wordt de klep zelf pneumatisch bediend via een onderdrukleiding. Met de komst van de ‘muiti-point’ inspuitsystemen is de voorverwarming vervallen. De benzine wordt vlak voor de inlaatklep(pen) ingespoten, dus op een warme plaats. IJsvorming treedt niet meer op en de prestaties nemen toe naarmate het kouder is.
De enige vervoermiddelen die nog last hebben van ijsvorming zijn motorfietsen. Daarbij zijn de problemen soms zo groot dat de gasschuif kan vastvriezen.
237


   11   12   13   14   15