Page 11 - PiledArms 8 2020
P. 11

   KOPPELING A10 PLUNJERMODELLEN
 Het slecht vrij komen van de 6-veers koppeling van de BSA A-types veroorzaakt slecht schakelen van de toch goede STD bak. Dat plakken van de koppeling heeft 2 oorzaken:
1 De platen zijn vet geworden.
2 De spring plate (zie tekening) draait niet zuiver in het vlak, hij waggelt waar- door de vrije slag te klein wordt. Dit is een kwestie van afstellen. Maar 6 veren tegelijk afstellen gaat bijna niet!
Oplossingen :
ad1: Alles zeer goed ontvetten en de 5 frictieplaten een nacht in de benzine of andere ontvetter leggen.
Zorg dat er geen olie meer op de platen komt. De plunjer A7-10 koppeling heeft een meedraaiende deksel, bevestigd met 12 boutjes dat d.m.v. een pakking de koppeling oliedicht maakt. Dit dient zeer nauwkeurig met vloeibare pakking gemonteerd te worden.
ad2: Zet eerst 3 veren om en om in de koppeling en draai de afstelmoeren (adjusting nuts) ongeveer in de juiste positie. Trek de koppeling in en laat iemand anders rustig de kickstarter indrukken. Stel nu de 3 veren zó dat de spring plate zuiver in het vlak draait en
niet waggelt. Merk deze 3 afstelmoeren nu eerst even met wat witte of rode verf, daar mag je niet meer aan komen. Stop nu de andere 3 veren er in en draai ze op spanning. Nu ga je deze 3 veren (zon- der verfmerk) weer op dezelfde manier afstellen totdat de buitenste kom weer zuiver in het vlak draait en niet waggelt. Alles afmonteren en je bent verbaasd over het resultaat. Mijn A10 plunjer 1950 schakelde daarna 10x beter, bijna net zo goed als mijn B33 swingarm met een 4-veers Triumph koppeling!
door:
Grad Kuipers
        ADVERTENTIE
 nieuwtjes, aanbiedingen, informatie, huishoudelijke mededelingen en duizenden onderdelen, bezoek de website:
  Nu online vanuit Grolloo
Wil je langskomen? Mail of bel even.
 e-mail: peter@petersclassicbikeparts.nl tel. 0592-421519
  235
NIEUW TELEFOONNUMMER

   9   10   11   12   13