Page 21 - PiledArms 3 2020
P. 21

 Deelname herdenkingsoptocht
7 mei 2005
Tja, mijn deelname aan de herdenking van 7 mei 2005. Ik ben zelf geen lid van Keep Them Rolling (KTR), wel van Club Wheels, een Brabantse club, heel gezellig, met hen ben ik in 2004 naar de herden- king in Normandië geweest. Ik meldde mij wel aan via KTR voor de herdenking, en kort voor het gebeuren viel het bericht van afgelasting in de bus en rauw op de maag.
Ik stuurde gelijk een stevige brief naar de burgemeester , dat ik “... met verbijstering ...” had kennisgenomen van dit besluit, en van de voorzitter van KTR hoorde ik later dat dit, mede geholpen had om de rit op 7 mei te organiseren, historisch gezien ook de enig juiste datum natuurlijk. Jammer dat het zo regende, de tramrails deden voortdurend aanslagen op je wegligging maar dat deed niets af aan het histo- risch gevoel. Mijn dochter heeft bij de Berlagebrug wat foto’s gemaakt, maar van de Dam heb ik weinig van goede kwaliteit, daarom zouden die prentjes van ‘William’ mij zeer welkom zijn.
De motor is een 1942 BSA, model WDM20, een typische ordonnansmo- tor, in dezelfde klasse als de Norton 16H, de Ariel, de Matchless en de Triumph 3HW. Alleen was dit de meest gepro- duceerde Engelse legermotor, meer dan 120.000 rolden er van de lopende band. Zij zijn tot de zestiger jaren in gebruik gebleven, en daarom zijn er nog relatief makkelijk onderdelen voor te vinden. De bij het grote publiek meer bekende Harley-Davidsons werden veel meer voor konvooibegeleiding gebruikt, waren eigenlijk te zwaar voor het terreinwerk dat de Engelse motoren beter lag.
Ik ruilde hem als wrak in 1994 voor een oude BMW die ik in Suriname had gevon- den; de restauratie nam meer dan 6 jaar in beslag, ook al omdat ik in die tijd nog veel- vuldig in diverse buitenlanden vertoefde voor mijn werk. Maar eenmaal met pen- sioen kon ik met mijn technische knobbel aan de gang gaan. Gelukkig heb ik in de loop der jaren een fijne werkplaats opge- bouwd, zodat ik het grootste deel van het werk zelf kon doen.
Van zelfstandig rijden komt niet zo veel meer, vooral de A-wegen zijn levens- gevaarlijk voor deze trage motoren (maximum 70 km/h), maar in clubver- band is het plezierig rijden in soortgelijk gezelschap.
Hans Muller
11 augustus 2008
Bron: www.zuidelijkewandelweg.nl/ archief/ingezonden/146.htm
Hans leefde voor zijn oude BSA.
 Mijn BSA, model WDM20, op 7 mei 2005.
 85
  

   19   20   21   22   23