Page 14 - PiledArms 3 2020
P. 14

 Op speurtocht
met een BSA C11g
   Door:
Jason van Duijvenvoorde
Tijdens mijn vrijwilligerswerk ontmoette ik een zeer vriendelijke motorverzamelaar uit Rhoon. Deze had gehoord dat ik ook een fervent motorliefhebber was. Hij nodigde mij en mijn goede vriend uit voor een bezoekje aan zijn museum bij hem thuis. Het was in één woord geweldig! Deze beste man had een zeer indrukwekkende verzameling bij elkaar gezocht. En wij hebben ons dan ook een aantal uren kostelijk vermaakt.
   Het hele gebeuren had mij weer doen beseffen hoe leuk het sleu- telen, rijden en verzamelen van motorfietsen eigenlijk is. Ik besloot om mijn motorhobby nieuw leven in te blazen. Door het zien van al deze prachtige klas- siekers had ik mijn zinnen gezet op een vooroorlogse 1-cilinder. De liefde voor een 1-cilinder was ooit ontstaan tijdens het verbouwen van een Suzuki ls650 voor mijn vrouw en eigenlijk nooit meer over- gegaan. Dus een week later besloot ik eens op marktplaats te gaan kijken wat zo’n motor tegenwoordig moest gaan kosten. Al snel had ik in de gaten dat er veel werd aangeboden door handelaren die over de jaren heen alles opgekocht hadden, en het nu voor prijzen aanbieden waar de inha- ligheid vanaf druipt. Gelukkig wist ik wel wat andere sites te vinden waar je nog wel voor redelijke prijs kon slagen. Mijn oog was gevallen op een Sparta NL 200 uit 1952 die in een goede staat verkeerde.
Na wat heen en weer bieden was de onderhandeling in een impasse beland. De verkoper wilde € 200 meer hebben dan wat ik ervoor wilde betalen, dus vandaar.
Ik besloot er nog eens een paar dagen over na te gaan denken en surfte in de tus- sentijd vrolijk verder. Toen ik op een avond op de bank zat te surfen stuitte ik op een advertentie uit Eindhoven. Een kerel bood een BSA
C11G aan van 1956. De vraagprijs was weliswaar aan de hoge kant, maar dit was het type motor waar mijn opa op reed na de oorlog. Ik bedacht mij hoe leuk zou het zijn als ik deze nu eens zou kopen, dus ik bracht een bod uit wat de verkoper rede- lijk vond. En zo was de deal gesloten ik had zojuist mijn eerste BSA gekocht! Die zaterdag ging ik samen met mijn maat naar Eindhoven om de BSA op te halen. Eenmaal aangekomen bleek de beste man een behoorlijke werkplaats te hebben en stonden er nog een aantal mooie fietsen die overigens ook te koop waren.
Maar ik had alleen maar oog voor de BSA, het was al snel duidelijk dat de BSA mee terug ging naar Hellevoetsluis. Dus werd de motor op de aanhanger geladen en ging ik samen met de vorige eigenaar de BSA overschrijven. Wat mij opviel, was dat er op het kentekenbewijs bouw- jaar 1956 stond, eerste toelating NL 1956, en met de hand erbij geschreven BJ 1950. Ik vroeg de vorige eigenaar waarom hij dit had opgeschreven, waarna hij mij ver- telde dat de vorige eigenaar waar hij de motor van had gekocht hem vertelde dat de motor oorspronkelijk van het bouwjaar 1950 was, maar hoe het precies zat wist hij niet. Na thuis te zijn aangekomen sloeg ik er eigenlijk geen aandacht meer op en ging de BSA direct mijn garage in, waar hij op de brug werd gezet.
Even nagenietend hielden wij het voor gezien voor die dag. De daaropvolgende maandag begonnen mijn maat en ik met
   78   12   13   14   15   16