Rocket 3

De type specialist voor dit model is  Jules Dassen

Kenmerken

De BSA Rocket 3 is een motorfiets met een driecilinderblok van 740 cc, kopklepper en unit-type

Produktieperiode en eigenschappen

De Rocket 3 is geproduceerd van 1968 tot en met 1972. Toen de motor in 1969 op de markt kwam was hij (samen met de Triumph Trident) de enige multicilinder.

De BSA- en Triumph-motorblokken waren niet identiek. De cilinders van de BSA stonden 10° schuin naar voren terwijl de cilinders van Triumph rechtop stonden. Het rechter carterdeksel en het versnellingsbakdeksel van BSA leken één ovaalvormig deksel te zijn (maar bestond in werkelijkheid uit twee delen) maar bij Triumph waren de timing cover en het versnellingsbakdeksel duidelijk twee afzonderlijke onderdelen.
Ook de frames waren verschillend: Het BSA-frame was een dubbelwiegframe terwijl het frame van Triumph bestond uit één voorbuis die zich onder het blok in tweeën splitste.

Een belangrijk kenmerk van de eerste serie driecilinders waren de Run Gun uitlaten met de drie horizontale pijpjes aan het einde van de dempers.
Toen de eerste triples in 1969 op de markt kwamen waren zij de snelste productiemotoren ter wereld en waren zelfs sneller dan de eerste Honda CB750, die enkele maanden later verscheen.

Eind 1970 presenteerde BSA/Triumph een vernieuwde versie, de MkII, die meer tegemoet kwam aan de Amerikaanse wensen. Het frame was ongewijzigd gebleven maar de voorvork met de harmonicarubbers was vervangen door de Ceriani-achtige voorvork die ook bij de nieuwe twins werd gebruikt. In het voorwiel was een conische naaf met een two-leading shoe gemonteerd.

De schokbrekers waren hun topcovers kwijtgeraakt zodat de veren over de volle lengte zichtbaar waren en de Ray Gun silencers waren vervangen door slanke, ronde megafoons. De (nu polyester) zijpanelen hadden een strakkere vormgeving gekregen en omsloten niet langer de luchtfilters. De triple had richtingaanwijzers gekregen en de nieuwe platte koplamp was gemonteerd in slanke, sierlijke draadbeugels. De grootse verandering was ongetwijfeld het kleurenschema: het frame was uitgevoerd in dove grey, de ronde tank in oranje-rood (firecracker red) met chroom en gouden biezen en de zijpanelen waren oranje-rood met wit. De slanke spatborden waren verchroomd. In zijn 1971-uitvoering zag de Rocket 3 er veel frisser en moderner uit dan voorheen maar voor veel Britse BSA-liefhebber was dit een stap te ver. Volgens hen was de nieuwe Rocket 3 “a visual disaster”. Een frame hoorde zwart te zijn en de vormgeving was te modern, was hun overtuiging. De Triumph-versie had overigens wel een zwart frame, zwarte spatborden en een zwart-witte tank.

Een jaar later werd aan de klachten gehoor gegeven want het 1972-model had weer een zwart frame en de remankerplaat van conische naaf in het voorwiel was (bij sommige machines) ook zwart. De hoekige tank van het 1969-model was teruggekeerd en de kleur was Burgundy-red. Op de zijdeksels stond nu: ROCKET THREE in plaats van ROCKET 3.

Op verzoek van Don Brown, chef van BSA Inc aan de Amerikaanse oostkust, ontwierp Craig Vetter in 1969 een motor die beter zou aansluiten bij de Amerikaanse smaak. Toen deze eind 1972 eindelijk op de markt kwam werd hij gepresenteerd als de Triumph X75 Hurricane. Craig Vetter had er een bijna-chopper van gemaakt en had hem voorzien van een hoog en breed stuur. De voorvork was verlengd en had andere kroonplaten, in het voorwiel was de conische naaf gemonteerd en de kleine stalen benzinetank was omhuld door een polyester cover die doorliep in de zijpanelen en in het zadel.

Drie losse uitlaatpijpen liepen aan de rechterkant onder het motorblok door en eindigden in drie losse megafoonvormige dempers, die boven elkaar waren gemonteerd, onderling gekoppeld door middel van balanspijpen. Hoewel hij werd gepresenteerd als een Triumph was de Hurricane voor bijna 100% een BSA, maar wel voorzien van een vijfversnellingsbak. Hij had het frame met de dubbele voorbuizen, de cilinders stonden schuin en het rechter zijdeksel was onmiskenbaar BSA. Tussen 2 juni 1972 en 12 januari 1973 zijn in totaal 1171 Hurricanes gebouwd.

Een rockte 3 uit 1969.
Een Rocket uit 1972.
Rocket 3 Mk II 1971
Hurricane

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We sturen regelmatig nieuwsbrieven met actuele informatie en aankomende evenementen

De nieuwsbrief is alleen bestemd voor leden van de BSA-OC Nederland.

Je bent succesvol ingeschreven